2012. július 5., csütörtök

Mince pies






 Az én kedvencem, meg az angoloké! Még ebben a kánikulai melegben is képes vagyok elkészíteni, bevallom a húgom is részt vett a munkálatokban, mert a meghívásomnak nem tudott ellenállni! Nagy csapat vagyunk együtt! :-) Ugye, Magdi?
Először a lányom kínálta kóstolásra, mert ő nem érti a mai napig sem, hogy lehet ez az édesség valaki kedvence. Szerinte az angolok alig várják, hogy a karácsonyi őrületben ezek a sütemények kikerüljenek a boltok polcaira, és darabszám, doboz szám vásárolhassák!


Hozzávalók: 18 darabhoz

Töltelék:

  • 200 g aszalt gyümölcs / szilva, barack, datolya /
  •   50 g kandírozott gyümölcs /mangó, ananász, narancs/
  •     1 db alma
  •     1 db citrom
  •     1 db narancs
  •   25 g pirított mandula
  • 100 g vaj
  •   50 g sötét nádcukor 
  •     1 tk sütőpor
  •     2 tk Barack pálinka / én Tokaji Aszút teszek bele /  

Tészta: 

  • 250 g tönköly fehér liszt
  • 150 g folyékony vaj
  •     1 db tojás
  •     1 csipet só
  •     1 ek víz

Elhanyagolható:

  •        porcukor a tálaláshoz ,
  •        esetleg tejszínhab


Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitálom, és hozzáadom a többi hozzávalót, majd összegyúrom. Puha tésztát kapok, melyet egy fóliába / uzsonnás zacskóba/ teszek, és a hűtőbe helyezem 20 percre.
Addig elkészítem a tölteléket. Veszek egy vastagabb aljú lábast, és ebbe dobálom az apróra összevágott gyümölcsöket, a citrusok levét, a vajat, a cukrot, és legvégül az Aszút. Elkezdem összefőzni, ami 10 perc, és nem több. Közben megsózom. Kellemesen savanykás, kicsit ragacsos masszát kapok, melyet gyorsan kihűtök, Amikor kihűlt belekeverem a sütőport. Az eredeti recept 2 tk sütőport ír, de mi csak 1 kanállal teszünk bele.
A tészta közben kipihente magát, ezért két felé osztom, és sütőpapír közzé helyezve jó vékonyra kinyújtom, majd a képen látható formába passzoló kört szaggatok, azután eggyel nagyobbat, mert tetejére fedőt helyezek, hogy lezárjam.
A húgom díszíti ilyen szépen fel, nekem most nem igazán van türelmem. Az én feladatom ma a töltés, és a formázás. A díszítés után egy fogpiszkálóval megszurkálom, hogy a gőz kijöjjön belőlük sütés közben.
Ma ezt a formát választottuk, de bármilyen megfelel, csak szerintem túl nagy ne legyen, mert elég tömény édesség, és egy is bőven elég.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése