2012. július 5., csütörtök

Grissini fehér tönköly lisztből


Manapság már a hazai étkezésben is kezd népszerűvé válni ez az egyszerű olasz tészta féleség.
Családi és baráti körben nálunk nagyon kedvelt.
Most, barátnőm kérésére fehér tönköly lisztből készítem.

Hozzávalók: 16-20 db-hoz

  • 400 g fehér tönköly liszt
  • 200 ml tej
  •  10g porcukor
  •  20 g friss élesztő
  •  10 ml olíva olaj
  •  13 g tengeri só
  •  igény szerinti  meleg víz 

 Elkészítés:

Egy tálba átszitálom a lisztet, a közepébe a csuklómmal egy mélyedést csinálom, mert ide fogom beleönteni a
az élesztős tejet. A fellangyosított tej több, mint felében elkeverem az élesztőt, majd ezután hozzáadom a pici cukrot, és így kb.10 percig állni hagyom. A 10 perc elteltével a mélyedésbe borítom az élesztős masszát, sózom, belelöttyintem az olívaolajat, majd összegyúrom. Akkor jó a tésztám, ha elválik az edény falától, ha nagyon lágy még egy kis lisztet adok hozzá, ha nem akar összeállni, a langyos víz a megoldás, de fokozatosan, figyelve az állagra, adom hozzá a vizet. Ezután letakarva, minimum 22 fokon kb. 30 percet kelesztem. Amikor kétszeresére nőtt, akkor kiborítom a munkalapra, elfelezem, az egyik felét  5 cm magasra kinyújtom. Ennél a fázisnál, ha van kedved megszórhatod különféle magokkal. A blogban a teljes kiőrlésű grissini receptnél megtekinthetők a kelesztés utáni lépések.
A sütőpapírra helyezett rudakat 180 fokon kb.12-15 percig sütöm.

Ma a díszítéshez azték zsályát, fekete szezámmagokat használtam. Ha nem fogyna el a sütés napján, akkor letakarva tároljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése