Kissé munkaigényes, de megéri a fáradtságot!
A legfontosabb, hogy csak azt eszem meg, amit kívánok, és figyelek arra mikor jelzi a szervezetem a telítettséget. Korábban gyorsabban ettem, minthogy ezt követni tudta volna a szervezetem, és később ért utol az érzés, amikor már kidőltem, majd jajgattam!
A blog írás is segít a falánkságom leküzdésében, mert a főzés után jön a fotózás ,és csak azután a megérdemelt fogyasztás. Ez az étel is egy próba tétel, mert nem 1-2 perces játék.
Hozzávalók: 3-4 adaghoz
- 70 dkg régi burgonya
- 2 dkg só a burgonya főzéshez
Zöldség raguhoz:
- 1 db nagyobb cukkini
- 2 db kisebb répa
- 3 dkg piros paprika
- 1 kisebb fej lila hagyma
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 ek. szőlőmag olaj
- 1 kevés só
- 3-4 csepp citromlé / elhagyható /
Tönköly hús péphez:
- 20 dkg tönköly pehely / én Dr.* Kalmárt használok/
- 1 liter víz a főzéshez
- 6 dkg vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma / én szeretem a fokhagymát/
- 1 tk szőlőmag olaj
- 1 késhegynyi római kömény, vagy őrölt kömény
- 1 késhegynyi őrölt fekete bors
- 1 tk. őrölt piros paprika
- 1 késhegynyi chili /elhagyható/
A rakott krumplihoz:
- 3 db fél kemény tojás
- 1/2 pohár tejföl
- 1 dl tej
Másodszor: A burgonyát főzöm meg héjában, bő vízzel és sóval látom el, majd főzöm. Elárulom, hogy én a tojást is vele főzöm, de először jó alaposan megmosom a tojásokat, csak azután teszem a jó ideje rotyogó burgonyához, ahonnan 6-8 perc múlva ki is veszem. Ha ez komplikáltnak tűnik, kérlek, főzd külön!
A kés hegyével ellenőrzöm, hogy mikor fő meg a burgonya. Nem szabad elfelejteni, hogy a burgonya még tovább puhul a forró vízben, ha levettük főző lapról.
Harmadszor: A zöldségeket megmosom, vékony karikákra szeletelem, majd a hagymaféléket, a répát, a paprikát elkezdem párolni az olajban, sózom, és csak 5-6 perc elteltével adom hozzá a cukkinit. Azért van a lépcsőzetesség, mert a cukkininek kevesebb idő kell a pároláshoz, és a cél, hogy ropogós maradjon minden zöldség. Jó 10 perc alatt kész a ragum.
Jöhet a tönköly hús pép, azért hívom így, mert a hús helyett kerül bele az ételbe, és meg kell mondjam, ezzel a formájával el is tudom feledtetni a húst teljesen.
A megfőtt pehelyhez hozzá öntöm a kis serpenyőben megfonnyasztott vöröshagymás és fokhagymát, majd a többi fűszert is belekeverem. Krémes, fűszeres, jó ízű pépet kell kapnunk. Ezt használhatjuk sokféleképpen a továbbiakban, de most lerakjuk a felkarikázott krumplira.
Ehhez a mennyiséghez egy 20x25-ös tepsit használok.
Először lerakok egy sor felkarikázott burgonyát, picit megsózom, majd rákanalazom a tönköly felét, erre a főtt tojást, a zöldség ragut, és még egy sor burgonyát, amit ismét megsózok. A tetejére egy pici tejjel kikeverem a tejfölt, a többi tejet a serpenyőbe borítom, hogy szaftos legyen az ételem.
A sütő középső rácsán sütöm addig, amíg elkezd a teteje egy picit elszíneződni, ez nálam úgy 40 perc múlva következik be.
Most kikapcsolom a tűzhelyet, de még hagyom a sütőben 10 percig, majd kiveszem, úgy 10 perc után tálalom. A díszítés lehet egyedi, de én a friss petrezselymet imádom, és nagyon fontosnak tartom a fogyasztását. A fekete szezámmag szintén egészséges, és még nagyon mutatós is. Ekkor jön még egy bazsalikom levél, és pár spicc máriatövis olaj, és már maga a tökély!! Hidegen is nagyon finom!