2012. június 13., szerda

Hús pogácsa répás labodával és parázs burgonyával



















A mai piac fantasztikus volt! Gondolom, hogy ez a pár napos esőzés jót tett a földnek, mert a zöldségek, gyümölcsök, és a virágok ragyogásán ma ez tükröződött!
Nagyon édes néni árulta ezt, a piacon manapság ritkán megtalálható zöldséget a labodát, ami ennek az ételnek az elkészítésére ihletett. A mai szakácskönyvek, receptek nem szólnak erről a spenóthoz hasonló kinézetű, és különösebben nem karakteres zöldségről, de még Zilahy Ágnes idejében felhasználták a konyhában, csak azóta  egy kicsit megfeledkeztünk meg róla.

Hozzávalók:

Hús pogácsa: 10 darab 

  • 50 dkg pulyka darált hús
  •   1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg vöröshagyma
  •   2 dkg tönköly korpa
  •   1 db tojás /elhagyható/
  •   1 tk só
  •   1 tk őrölt paprika
  •   1 késhegynyi őrölt bors
  •   1 késhegynyi őrölt kömény
  •   1/2 csomag petrezselyem 

Zöldség raguhoz- 4 adaghoz

  • 50 dkg laboda
  •  2  nagyobb répa
  •  1  tk szőlőmag olaj 
  •  pici só
  •  1/2 dl sűrű tejszín 
  •  1-2 csepp citromlé

 Köret- 4 adaghoz

  • 80 dkg parázs burgonya
  • 2 dl olaj a sütéshez
  • pici só

Elkészítés:

Első lépésként a zöldségeket megtisztítom, és apróra összevágom, majd a  pulyka húshoz hozzáadom a fűszerekkel együtt. Mielőtt összedolgozom még beletörök egy tojást, és a korpát is belemérem.
Tehetnék áztatott kenyeret is a korpa helyett, de én nagyon ritkán teszem ezt, és akkor is tönkölyt, de most nincs is a dobozban, csak egy-két egér morzsa. Félreteszem, és hagyom egy kicsit összeérni a masszát.

Elkezdem sütni a megmosott burgonyát, a héját nem távolítom el, és a nagyobb darabokat összevágom, hogy hamarabb megsüljön. Sütés előtt a burgonyát jól lecsepegtetem, sőt fogok egy papír törlőt, és még azzal is leitatom a felületet. Ezt a burgonya mennyiséget 3 adagban tudom csak megsütni, így el is kezdem.

A következő lépés a megtisztított répákat lereszelem, és a pici olajba felteszem párolni. Ezután a labodát mosom és csíkozom, majd ráborítom a répára. Pár perc párolás után ráloccsantom a tejszínt, és szinte le is veszem a serpenyőt, mert roppanósan szeretem a zöldségeket. Azért az a pici citromlé nem árthat!
Szinte mindennel kész vagyok,  még a burgonyát megsózom és tálalok a képen látható módon!