A mai piac fantasztikus volt! Gondolom, hogy ez a pár napos esőzés jót tett a földnek, mert a zöldségek, gyümölcsök, és a virágok ragyogásán ma ez tükröződött!
Nagyon édes néni árulta ezt, a piacon manapság ritkán megtalálható zöldséget a labodát, ami ennek az ételnek az elkészítésére ihletett. A mai szakácskönyvek, receptek nem szólnak erről a spenóthoz hasonló kinézetű, és különösebben nem karakteres zöldségről, de még Zilahy Ágnes idejében felhasználták a konyhában, csak azóta egy kicsit megfeledkeztünk meg róla.
Hozzávalók:
Hús pogácsa: 10 darab
- 50 dkg pulyka darált hús
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg vöröshagyma
- 2 dkg tönköly korpa
- 1 db tojás /elhagyható/
- 1 tk só
- 1 tk őrölt paprika
- 1 késhegynyi őrölt bors
- 1 késhegynyi őrölt kömény
- 1/2 csomag petrezselyem
Zöldség raguhoz- 4 adaghoz
- 50 dkg laboda
- 2 nagyobb répa
- 1 tk szőlőmag olaj
- pici só
- 1/2 dl sűrű tejszín
- 1-2 csepp citromlé
Köret- 4 adaghoz
- 80 dkg parázs burgonya
- 2 dl olaj a sütéshez
- pici só
Elkészítés:
Első lépésként a zöldségeket megtisztítom, és apróra összevágom, majd a pulyka húshoz hozzáadom a fűszerekkel együtt. Mielőtt összedolgozom még beletörök egy tojást, és a korpát is belemérem.Tehetnék áztatott kenyeret is a korpa helyett, de én nagyon ritkán teszem ezt, és akkor is tönkölyt, de most nincs is a dobozban, csak egy-két egér morzsa. Félreteszem, és hagyom egy kicsit összeérni a masszát.
Elkezdem sütni a megmosott burgonyát, a héját nem távolítom el, és a nagyobb darabokat összevágom, hogy hamarabb megsüljön. Sütés előtt a burgonyát jól lecsepegtetem, sőt fogok egy papír törlőt, és még azzal is leitatom a felületet. Ezt a burgonya mennyiséget 3 adagban tudom csak megsütni, így el is kezdem.
A következő lépés a megtisztított répákat lereszelem, és a pici olajba felteszem párolni. Ezután a labodát mosom és csíkozom, majd ráborítom a répára. Pár perc párolás után ráloccsantom a tejszínt, és szinte le is veszem a serpenyőt, mert roppanósan szeretem a zöldségeket. Azért az a pici citromlé nem árthat!
Szinte mindennel kész vagyok, még a burgonyát megsózom és tálalok a képen látható módon!