2012. május 29., kedd

Köleses zöldségek azték zsályával


A kölesnek, ennek az ős gabona fajtának korunk egyik nélkülözhetetlen gabonájának kellene lennie hiszen mindent tartalmaz amire szervezetünknek szüksége van! Lúgosító hatású, könnyen emészthető gabona, alacsony keményítő tartalommal. Fogyókúrázóknak is ajánlom!
Rendszeresen fogyasztom  különböző formákban. Ez a mostani recept a meglévő friss hozzávalóknak köszönhetően született meg. Könnyű, de mégis laktató hús mentes egy tál ételt sikerült az asztalra tennem.

Hozzávalók: 4 adag

  • 1 ek. olíva olaj
  • 3 szál új sárga répa
  • 1 db közepes cukkini
  • 4 szál mángold levél
  • 2 fej fokhagyma
  • 4 szál új hagyma 
  • 1 tk 7 fűszer keverék / indiai /
  • 1 ek. házi paprika krém / elhagyható/
  • 2 dl házi paradicsom lé 
  • 1 csipet összevágott petrezselyem
  • 8 dkg köles 
  • só ízlés szerint / tengeri vagy Himalája / 
  • 1 csipet őrölt fehér bors 
  • pár csepp citromlé a végén
  • 1 csipet azték zsálya /chia mag/ tálaláskor a tetejére  

Elkészítés:

 A zöldségeket bő vízben megmosom, majd tisztítom. Hasábokra vágom, mert úgy mutatósabb lesz az étel.
Egy serpenyőben felhevítem az olajat és beleteszem a hagymákat, de pár pillanat múlva, mielőtt megégnének a répával folytatom, mert ennek a zöldségnek van szüksége a legtöbb időre a pároláshoz. Kevergetem és ,hogy le ne égjen egy kis paradicsom levet öntök hozzá, sózom, borsozom. Körülbelül 10 perc múlva hozzáadom a mángoldot, a cukkinit, és a paprika krémet. Összekeverem és párolom tovább. Közben a kölest bő vízben átmosom, majd 3-szoros sós vízben megfőzöm. Ha kész leszűröm és a még roppanós zöldség raguhoz adom, összeforralom, és tálalom. Tálalás előtt teszem bele a citrom levet, és csak a tányéron díszítem a petrezselyemmel, az azték zsálya maggal és egy kis finom kendermag olajjal.