2013. január 12., szombat

Dekor csokoládé


 Imádok kísérletezni / vegyész szerettem volna lenni/, úgy édessel, mint sóssal, de mára az édes mellett voksolok, mert napok óta kacsingatnak rám a kamrából az aszalt gyümölcsök, így most neki is rugaszkodom! Nem kell hozzá túl sok minden, de az alapanyagokon kívül még 1-2 nagyobb tálcát szerezzünk be, és méternyi sütőpapírt, vagy zsírpapírt, erre fogjuk kiönteni.
Ajándéknak, de vendégvárásra is kiváló, ha nincs idő sütni, és főleg akkor,  amikor igazán nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos.




Hozzávalók:


  • étcsokoládé, de ízlés szerint dolgozhatunk fehér csokoládéval is, én 65-85 %-ost keverem
  • aszalt gyümölcsök, minél színesebb annál mutatósabb, amint a képen is látható
  • fehér csokoládé a dekoráláshoz
  • fehér szezámmag 
  • pár szem goji bogyó 
  • kevés keksz darával megszórtam, de csak próbaképpen, elhagyható

Elkészítés:

A csokoládé olvasztáshoz szükségem van egy kisebb nyeles edényre, amibe a csokoládét helyezem, és egy nagyobb lábasra, amibe a nyelest belehelyezem az olvasztáshoz. Vízgőz fölött olvasztom a csokoládét, hogy ne égjen le.

 Akkora lábasra van szükségem, hogy a nyeles elférjen benne, és közben ne dőljön fel, vagyis víz ne érhessen bele. A 65-85%-os csokoládét közben összetöröm a nyelesbe, majd a vízgőz fölé helyezem, de vigyázok a víz magasságra, mert amikor elkezd forrni, nem lenne jó, ha belefolyna a csokiba.
Ezért nem is a legnagyobb lángon tanácsos a dolgot végezni! Első alkalommal 100-200 gr csokoládéval próbálkozzunk, mert elég sok lesz belőle, ha szép vékonyra öntjük.
Amíg olvad a csoki, összevágom a gyümölcsöket, kedvem szerint kockázom, csíkozom, mert vegyesen találom a legmutatósabbnak. Ezután a tálcát, de lehet tepsi is bevonom sütőpapírral, majd erre csurgatom az olvasztott csokoládét, ha nem lenne egyenletes, kicsit segítek rajt, és elkenem. Miután magasabb százalékos csokoládéval dolgoz, így finom ropogós lesz, és a tartása is klassz marad. Az 50% alatti csokoládénál puhább lesz a csokoládé, és így könnyen eltörhet.
Az összevágott gyümölcsöket, magokat ízlés szerint a csokoládéra szórom, nem várok, folyamatosan dolgozom, mert ahogy keményedik, úgy kevésbé tapad meg a csokoládé felületén bármi, és a cél, hogy rajta maradjon, amit rászórok! Amikor megdermedt a csokoládé, különböző darabokra töröm, és kínálom.
A képeken lévő csokoládét formára öntöttem, azért ilyen kis csinosak!
Bármilyen formát használhatunk, nézzünk szét a lakásban, a gyerek játékok között biztos, találunk valami célnak megfelelőt.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése