2012. november 13., kedd

Paradicsomos-bazsalikomos gnocchi tejszínnel és Grana Padanaval



Sokan szeretik a tészta ételeket, úgy tapasztaltam, hogy különösen népszerű a fiatalok körében.
Felénk is mindig sikert aratnak a tészta ételek, és ez rendszerint nem  a pizzát jelenti.
Arra gondoltam, hogy ma egy kicsit laktatóbb ételt készítek. Így esett a választásom egyik kedvencemre a minestrone levesre / olasz zöldség leves/, és elmaradhatatlan / nálam/ társára a bazsalikomos-paradicsomos gnocchira /ejtsd: nyokki /. A minestrone már készül, mert ez az egy leves, ami zöldségleves ugyan, de mégis akkor a legfinomabb, ha jó sokáig fő. Neki látok a gnocchinak. Nem ördöngösség, de mégis egy kicsit több ráfordítást igényel, mint egy kész tészta, de megéri! A gazdaságosságáról nem is beszélve!
A képekről kitűnik, hogy ez nem hagyományos gnocchi formájú tésztával készül, de egyszer egy kollégám / Olaszországban tanult főzni/ így készítette, és nekem nagyon megtetszett, azóta én is így készítem.

Hozzávalók:  

  • 50-55 dkg tisztított burgonya
  • 3 tojás sárgája
  • kevés só
  • 22-25 dkg liszt

Bazsalikomos-paradicsom szósz tejszínnel, vagy anélkül

  • 1 doboz konzerv paradicsom 
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 +1 ek olívaolaj 
  • 1 dl tejszín/ tej érzékenyek hagyják el/
  • nagy csipet frissen aprított bazsalikom levél
  • ízlés szerint sajt a tálaláskor / én Grana Padanat reszelek/



Elkészítés:

A burgonyát hideg vízben / sózom/ héjastól megfőzöm. Amikor megfőtt, meghámozom, amikor már elbírja a kezem, de semmiképpen nem hagyom kihűlni. Még melegen összetöröm, majd hozzáadom a szoba hőmérsékletű tojás sárgáját, majd beleszitálom a szintén meleg lisztet, sózom, és összegyúrom. Klassz ,lágy tésztát kapok, de e végén már nem ragad a kezemhez. Ha ragad, akkor még egy kis lisztet teszek hozzá, majd kiborítom a tálból, és lisztezett felületen  henger formára igazítom. Egyforma darabokra vágom, mint amikor egy szalámi rudat szeletelek, kb. ujjnyi szélesre gondolok. Kicsit meglapítom, és már félre is teszem, amikor minddel megvagyok mehetnek a sós vízbe főni. Nagyon forrjon a víz, és amikor forr, akkor teszek bele egy evő kanál tengeri sőt, és azután óvatosan a gnocchikat. Nagyobb lábast válasszunk, és legalább 3-4 liter vizet tegyünk bele, azt szeretik, ha gondtalanul lubickolhatnak, úgy, hogy nem tapadnak egymáshoz.
Amikor pár perce fenn vannak a víz felszínén, akkor biztosan megfőttek. Óvatosan merítő kanállal egy langyos vizes tálba szedem, és majd onnan tálalom.
Következik a paradicsom szósz. Serpenyőben olíva olajat forrósítok, a karikára vágott fokhagymát beledobálom, sózom, majd gyorsan egy párszor megkavarom. Mielőtt elszíneződne a fokhagyma már hozzá is öntöm az aprított paradicsom konzervet. Közepes fokozaton H
hagyom úgy 10-15 percig főni, néha megkavarom, hozzáöntök egy pici vizet, hogy le ne égjen,majd ha kóstoláskor túl savasnak találom / ez a konzerv paradicsomtól függhet/, akkor egy pici cukrot adok hozzá.
A legvégén a tejszínt, az aprított bazsalikomot, de egy keveset a tálaláshoz is félreteszek. A tejszínnel tudom még lágyítani, ha szeretném.
Szűrő kanállal tálalok, hogy lecsepegjen a víz a tésztáról, majd rá adagolom a tetszés szerint szószt, én bőségesen szeretem, és legvégül a sajtot.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése