2012. augusztus 25., szombat

Csokoládés-szedres muffin szilvalével


Finom, gyors sütemény, a házi szilvalé csak javít a pillanaton!  



Gyorsan elkészíthető süteményre volt szükségem, de a meleg miatt arra az elhatározásra jutottam, hogy könnyebbé kell egy kicsit tennem a muffinokat, elő is kaptam a hűtőből 10 deka fekete szedret. Többet nem vettem, mert ez éppen elég a 12 db-hoz, hogy kicsit dobjon rajta! Bármilyen gyümölccsel meg lehet sütni, ki mit szeret, banán, meggy, alma, stb.

Hozzávalók: 12 db-hoz

  • 25 dkg fehér tönköly vagy teljes kiőrlésű  liszt
  • 1 ek. 22-24%-os kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 1 házi tojás
  • 12,5 dkg szőlőcukor 
  • 0,8 dl olaj
  • 2,5 dl házi tej vagy 2,8%-os
  • 5 dkg étcsokoládé / apróbbra törve/
  • 10 dkg gyümölcs / most szedert teszek bele/
  • pici só 

Elkészítés:

 A száraz hozzávalókat a cukor kivételével egy tálba belemérem, vagy rögtön a robotgépbe.A cukrot a tojással habosra keverem, ezután adom hozzá az olajat, a tejet, és együtt homogénre dolgozom, vagy a robotgépben, vagy kézi mixerrel, kinek mi van a birtokában, ezután hozzáöntöm a száraz anyagokhoz és csomómentesre dolgozom, ez pár perc csupán, ekkor óvatosan beleforgatom a szedert, és már mehet is a muffin formába.
Közben bekapcsolom 200 fokra állítva a sütőmet.
A muffin formába 1-1 muffin papírt helyezek, ha ez nincs, akkor sem kell kétségbe esni, mert a formákat kicsit kiolajozva ugyanúgy mehet a dolog. A formákat 3/4 részig töltöm, és már csúsztatom is a sütő középső polcára.
Sütöm 20-25 percig 180 fokon, mindegy, hogy légkeveréses, vagy sem.
Tűpróbával meg lehet nézni a sütés állapotát, de csak 20 perc körül ajánlom először.



Ha száraznak találná valaki egy kis habb al, lekvárral, szósszal fel lehet dobni.
Gyerekeknek reggelire egy kis tejjel fantasztikus lehet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése