2012. augusztus 25., szombat

Zölbab leves



Könnyű nyári levesről van szó, ami hidegen is tökéletes! Lehet készíteni magyarosan , piros őrölt paprikával, kaprosan, tejesen, stb. Én most a tejfölös habarás mellett döntök, és levesbetétet sem teszek bele.

Hozzávalók: 4 adaghoz

  • 40  dkg ropogós  zöldbab, /a fonnyadttal nem olyan finom /
  •   3 dkg aprított vöröshagyma 
  •   1 ek. szőlőmag olaj
  •   2 kis szál új répa
  •   1 szál petrezselyem gyökér
  •   1/2 cs. aprított petrezselyem
  •   1 gerezd fokhagyma
  •   1/4 piros tv paprika /a szín miatt/
  •   1 csipet nád cukor
  •   1 tk. zabpehely liszt  
  •   só ízlés szerint
  •   1 ek. kapros-fokhagymás ecet
  •   2 ek tejföl vagy író is tökéletes, sőt jobb az emésztésnek

Elkészítés:

A mosott, aprított zöldségeket olajban, fedő alatt párolom legalább 10 percig, hogy ne égjen le, időnként pici vizet öntök alá, majd sózom, és a pici cukrot is ekkor dobom bele. A párolás után felöntöm 1,5 liter meleg vízzel, és akkor veszem le a tűzhelyről, amikor még roppanós a levesben zöldség. Az utolsó 5 percben a fellazított tejfölt is hozzáöntöm, majd kevés ecettel ízesítem.Ha nem diétásan akarom készíteni egy kis zabliszttel vagy tönköly liszttel keverek csomómentesre a tejfölt, a lényeg, hogy vékony legyen a habarás, mert a sűrűt összerántja a forróság és csomós lesz. Most így teszek,





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése