2012. június 25., hétfő

Vanília fagylalt mézes-Tokaji Aszús fügével

Különleges édességet készítek a vasárnapi családi-, és baráti összejövetelünkre. Már pár nappal korábban megosztottam a dolgot Sanyi öcsémmel, aki rögtön fel ajánlotta az 5 puttonyos  Tokaji Aszúját a fügéhez.
Az arab boltban vásároltam csodálatos óriás fügét, és indítottam is az előkészületeket!




Hozzávalók: 6-8 adaghoz

  • 8 db óriás aszalt füge 
  • 2 dl Tokaji aszú vagy Szamorodni
  • 2 ek méz
  • 16 gombóc vanília fagylalt 
  • menta a díszítéshez

Elkészítés:

Keresek egy tetővel ellátott üveget, mert egy pár napig ebben fog a fügém puhulni, és olyan szerencsés lesz, hogy annyi Tokajit ihat magába amennyi belefér! Klassz, ugye? :-)
Pár napra félre teszem.
Ezt az édességet senki nem hagyja ki, pedig bőséges volt az ebéd, talán 1 ember kér haladékot. Elkezdem készíteni az édességet, egy vágódeszkán pillanatok alatt felkockázom a fügét, majd egy serpenyőbe helyezem, és rázúdítom a Tokajit. Hagyom felforrósodni, és már kanalazom is a közben kitálalt vanília fagylaltra. Gombócokat is adagolhatnék, de most ehhez van kedvem. Híve vagyok annak, hogy ami kikívánkozik az emberből, azt hagyni kell kibújni, és lesz,ami lesz! Ez isteni lett! Mindenki szétcsúszott tőle! Elnézést a szlengért !