2012. június 28., csütörtök

Túrós csusza




Ezt a jellegzetesen magyar ételt manapság csak Halászcsárdákban, és Tejivókban / bízom benne, hogy más városban is fellelhető még, nemcsak Szegeden/ találhatja meg az ember, ha ráéhezett. Egy jó halászlé után szinte kötelező a túrós csusza. Ez most ilyen, házi túróval, házi szalonnával, halászlé utáni túrós csusza.



Hozzávalók: 4-5 adaghoz

  • 50 dkg csusza tészta
  •   2 dkg só a tészta főzéshez
  •   2 liter víz
  • 50 dkg  túró
  •   3,5 dl tejföl
  • 15-20 dkg finom füstölt szalonna 
  •   pici só a tésztára 

Elkészítés:

Én először a szalonnát vágom egyenletes kicsi kockákra. Majd veszem a vas serpenyőt, beleborítom a szalonnát, és kiolvasztom belőle a zsírt, ahogy kész, le is szűröm, mert ezzel a zsírral keverem össze a tésztát.

Fazékban felforralom a 2 liter vizet, amikor forr beledobom a sót, nemsoká a tésztát is, majd megkeverem, és lefedem. Ugyanúgy al dente főzöm, mint minden tésztát, tehát mielőtt még teljesen megfőne leveszem a tűzhelyről, és kicsit hagyom állni, ezután leöntöm róla a vizet, majd picit lehűtöm. Közvetlen a szűrés után már hozzá is adom a szalonna zsírját, és addig nem sózom, amíg össze nem keverem. A túrót a tejföllel együtt adom a tésztához, összedolgozom, megkóstolom, és rásózok, mert kívánja. Jó krémesnek kell lennie, mert a tészta folyamatosan vonja el a  folyadékot. A szalonna pörcöt külön adom fel, mert ízlés szerint ki kevesebbet, ki többet tesz rá. Tálaláskor a plusz tejföl megelőzi a képen látható módon a pörcöt.