2015. július 12., vasárnap

Fűszeres babkrém csilivel és magokkal


A babfélék / száraz / elterjedt felhasználási ideje az őszi-téli hónapokra esik, de én mindig imádom, így előfordul, hogy keményítő hiányom feltűnésekor készítek magamnak egy kis levest vagy krémet belőle. Most az utóbbi kerül sorra! Elég kevés húst fogyasztok, így szüksége is van a szervezetemnek fehérje pótlásra, a bab kiváló erre a célra, azonkívül gyorsan el is készíthető, de csak azért, mert konzerv babot fogok használni. Ha szárazat használunk, akkor előző este, vagy legalább 10 órával korábban bő hideg vízbe áztassuk be, hogy megpuhuljon.





Hozzávalók:

  • 2 doboz csilis konzerv bab, vagy 30 dkg száraz tarka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, friss őrölt bors
  • csipet majoránna / a bab kedveli ezt a fűszert/
  • 1 db kápia vagy 1/2 kaliforniai paprika
  • kevés őrölt csili, ha nem találjuk elég csípősnek
  • 1,5 ek olíva olaj  
  • 1 tk balzsamecet

 Elkészítés:

A hagymákat és a paprikát mosom, megtisztítom, majd apró kockákra vágom, ezután kisebb lábasban olíva olajat melegítek, ebben megfonnyasztom a hagymákat, a paprikát, sózom, borsozom. A hagyma elkészültéig lecsepegtetem a babot, majd a megfonnyadt hagymás keverékhez öntöm. Összeelegyítem, és közepes fokozaton, fedő alatt 30 percig főzöm. Igény szerint egy kis zöldség levet, vagy forró vizet öntök alá.
Az idő leteltével megkóstolom, ha szükséges még ízesítem, majd félrehúzom, pihentetem úgy 10 percig, csak ezután turmixolom össze. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése