2014. szeptember 1., hétfő

Sütőtökös rakottas




Lassan, ismét itt a sütőtök szezonja, és azon felbuzdulva, hogy már elfogadható áron hozzá lehetett jutni, neki rugaszkodom egy kis húsmentes változatnak! Imádom a krémességét, és, ahogy a pirított tökmag ropog ebben az ételben! Próbáljátok ki, mert nem sok idő, ha vékonyra szeled a zöldségeket 30 35 perc alatt elkészül.







Hozzávalók:

  • 1 kisebb sütőtök
  • 2 dkg aprított vöröshagyma
  • 2 szem burgonya
  • 3 db főtt tojás
  • só, őrölt bors
  • olívaolaj, vagy vaj
  • csipet kakukkfű
  • pici fahéj
  • 1 dl tej vagy tejszín
  • 2-3 dkg sajt , én parmezánt használok
  • ízlés szerint tökmag
Elkészítés:
A tököt meghámozom, a belső magrészét eltávolítom, és kisebb szeletekre vágom, így gyorsan fél puhára tudom párolni. A hagymát nagyon apróra vágom, egy kevés olajon megpárolom, sózom, borsozom, végül hozzáadom a tököt. Éppen, hogy elkezd puhulni már félre is húzom. Amíg a tök párolódik , sós vízben megfőzöm a tojásokat. Én meglehetősen szeretem ezt a kombinációt, vagyis a tojással, mert ilyenkor érzek egyensúlyt, és nem hiányzik a hús az étkezésemből.
A tepsi alját ecsettel beolajozom, majd erre lerakom a nagyon vékonyra szeletelt burgonyát, amit megsózok, ezután egyenletesen ráosztom a tökragut, ezt nem sózom, mert már ízesítettem, legvégül a tojás karikákat, amit sózok, borsozok. Már csak a tejben, tejszínben elkeverem a reszelt parmezánt, a szerecsendiót, és ráöntöm az egészre,  mert meg szeretném óvni a kiszáradástól! :-)
Így, biztosan finom, szaftos marad.
A 170-175 fokos sütőben 30 percig  sütöm. Először fólia alatt, de az utolsó 10 percre leveszem róla, ekkor rászórom az olívaolajban megforgatott tökmagokat, majd fólia nélkül megpirítom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése