2014. május 3., szombat

Hal pogácsa tengeri halból ropogós salátával





A magam filézte hekket szeretem erre a célra legjobban, mert szaftos, ízletes és gazdaságos is.
Most is ezzel dolgozom / mirelit hekk /,de természetesen ,szinte minden hal filé megfelel, a fűszerezés ugyanaz.
Veszek 1 kg hekket, kiolvasztom, besózom, és tepsiben  200 fokon, úgy 20 percig sütöm. Én nem szoktam fóliázni, mert a bőrét úgyis eltávolítom. A belső oldalait is megsózom, és 1-1 karika citromot is helyezek a belső részébe. Amikor már meg tudom fogni, akkor leszedem a külső bőrét, azután óvatosan a filét a gerincről, és eltávolítok minden olyan darabot, ami nem tiszta filé.


 



Amíg sül a hal előkészítem a salátához a zöldségeket, én most a képen látható zöldségekkel dolgozom, de kinek kedve szerint, ne szabjon gátat a fantáziájának!

Saláta:

  • rukola
  • retek
  • jégsaláta 
  • lila káposzta
  • olívaolaj
  • só, pici bors
  • citrom
  • aprított petrzselyem
  • csili pehely / elhagyható/

Elkészítés:

Ebben az esetben szeretném kihangsúlyozni a saláta citromos ízét, hiszen hal mellé tálalom, és köztudottan jót tesz neki.
A fűszereket összekeverem, én 1 egység citrom léhez 2 egység olívaolajat adok, és ehhez a fűszereket. Jó erős hatású lesz, de fontos, mert a salátával összekeverve egyensúlyba fog kerülni.


Hal pogácsa:

  • 1 kg sült hekk filéje 
  • 1 db tojás
  • fehér bors
  • petrezselyem zöld / aprított/
  • 1/2 aprított kaliforniai paprika
  • annyi búzacsíra, vagy más pehely, dara, ami összefogja 
  • pár csepp worcester szósz
  • pár csepp citromlé
  • olaj a sütéshez


Átvizsgálom a hal filét, nehogy szálka maradjon benne, azután apró darabokra tépkedem, majd hozzáadom a  felsoroltakat, összedolgozom, ha még nem állna össze, akkor egy pici pelyhet még teszek hozzá. Javaslom, hogy a pogácsákat zsemlemorzsában forgassák meg, ha nem érzik biztonságosnak az állagát a sütéshez.
A serpenyőbe nem túl sok olajat forrósítok, majd amikor már serceg, akkor elkezdem a pogácsákat belehelyezni. Hagyom őket, hogy az aljuk szépen megpiruljon, mert ha hamarabb fordítom, akkor biztosan szétesne! Lapáttal kicsit lehet formázni, ha kezdene szétcsúszni.

A serpenyőből egy papír szalvétára szedem, majd pár perc múlva már tálalom is.
A salátát csak közvetlen a tálalás előtt keverem össze a dresszinggel, mert nem szeretném, hogy összeessen.
Citrom gerezdet kínálok mellé egy kis tányéron.



Egészséges, gyönyörű, színes étel! Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése