2014. május 3., szombat

Erdei gombás rizs citromos fekete retekkel és rucolával



Igazán kedvelem a jó ízű, könnyű, húsmentes fogásokat! A gomba sokak kedvence, de a nehezem emészthetősége miatt, én úgy tapasztalom, hogy  folyamatosan veszít a népszerűségéből, talán egy kivétel van a gombás risottó, mivel egyre több helyen lehet jó rizst találni hozzá, és így többen rászánjuk magunkat az elkészítésére, mert megéri, csodás étel!!  Ma már a piacokon fantasztikus gombákat is találhatunk hozzá, elérhető áron! Használhatunk szárítottat is, de azt jó alaposan, többször mossuk át, persze a frissel is ez a tanácsom! A lemezek között meghúzódhatnak por és homok szemek, amiket, alapos mosással , öblítéssel elkerülhetünk.
JÓ TANÁCS: Gombás ételeket azonnal fogyasszuk, ne melegítsük újra, és másnapra, hűtőbe semmiképpen ne tegyük el!





Hozzávalók:  3-4 adag

      RISOTTO
  • 40 dkg  risotto rizs
  • 1 db édes hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 10 dkg vaj
  • frissen őrölt fekete bor
  • 1dl száraz fehérbor 
  • 6 dl liter forró zöldség alaplé vagy víz / ha szárított gombával dolgozunk, akkor jobb a víz, mert azok erősebb aromájúak, mint a friss gombák/
  • GOMBA:
  • 40-50 dkg vegyes gomba / kevés csiperke is mehet, hogy gazdaságosabb legyen /
  •   1 fej nagyobb édes hagyma 
  •   1 ek olívaolaj 
  •   1 csipet kakukkfű és zsálya
  •   1 mk őrölt fekete bors
  •   só
  • SALÁTA:
  • 1 marék rucola
  • 2 db fekete retek
  • 1 tk citromlé
  •  1 tk olíva olaj 
  • 1 csipet fehér bors
  • pici só 
 




Elkészítés :

Első lépés a retek megtisztítása, lereszelése, sózása, mert egy kicsit állnia kell a sóban, hogy finomabb legyen a saláta. Pihentetés után kinyomkodom, és az olajjal, citromlével, fehér borssal ízesítem.

Második lépésként alaposan megmosom a gombákat, majd a hagymákkal együtt feldarabolom. Egy serpenyőbe öntöm az olívaolajat, és lassú tűzön elkezdem benne pirítani a 2 fajta hagymát, melyet sózok, borsozok. Amikor kezd krémesedni, akkor hozzáadom a gombákat, kavargatás után lefedve párolom pár percig.
Amikor ezzel megvagyok félrehúzom.
Következő lépés a risotto készítés. Először felmelegítem a zöldségalaplevemet, ha nincs akkor forró vizet használjunk. Az apróra vágott hagymát egy magasabb falú  serpenyőben, vagy lábasban üvegesre párolom, majd felöntöm a borral, és ekkor adom hozzá a leöblített rizs, sózom, borsozom, de óvatosan, mert a gomba, amit később hozzáadok, az is fűszeres.  Folyamatos kevergetés mellett adagolom hozzá merőkanalanként az alaplevet, vigyázva, hogy se le ne égjen, de arra is, hogy túl sok lé se legyen rajta egyszerre, így lesz finom krémes a risottónk.  Általában a  risottot is al dente készítik, én is így szeretem, kívül krémes, belül picit még roppan.
Fél időn túl hozzáadom a gombát, majd újra egy kis alaplét, és kevergetem tovább. A kóstolást ki nem hagyom! A végén a maradék vajjal krémesítem, a parmezánból is reszelek bele, de hagyok a tálaláshoz is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése