2014. december 31., szerda

Paradicsomos pillangó tészta tenger gyümölcsével


Glutén ide, glutén oda, én imádom, és szerencsére rossz következmények nélkül fogyaszthatom is a tésztákat!!
Tojásos tésztákat már nagyon régen elkerülöm, kivéve, ha csigatésztára éhes a család.
A durum tészta korai vendéglátós éveimben tűnt fel, és én azóta is napi szinten azt használom. Már egy későbbi időszakhoz köthető a tönköly tészta használatának az elkezdése. Az Alabárdos étteremben dolgoztam, amikor megismerkedtem Dr. Kalmár Gergellyel, akit a felesége Molnár Edit Virág mutatott be, és ő mesélt, általa ki kísérletezett különleges tönköly jó élettani hatásairól, ami teljesen rabul ejtett. A liszt nálam azóta is Dr.* Kalmár, tönköly fehér vagy teljes kiőrlésű formájában. Persze ez így a valóság kis elferdítése, mert sűrítéshez néha zab lisztet, és rizs lisztet is használok.

Most a kedvenc paradicsomos alapomra építve állítom össze ezt a tengergyümölcsével gazdagított könnyű tésztás ételt. Ez nagyon könnyű, gyorsan elkészíthető paradicsomos ragu, szinte bármivel gazdagítható, csak a rendelkezésre álló alapanyagok szabhatnak határt.




Hozzávalók: 3-4 személyre

  • 2 doboz darabos paradicsom konzerv 
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olíva olaj 
  • só a raguba, és 1 kanál  a főző vízbe
  • csipet cukor
  • csipet szárított bazsalikom, ha van egy pár összeaprított friss bazsalikom levél is
  • 40-50 dkg tenger gyümölcse
  • 40-50 dkg farfalle / pillangó tészta /
  • ízlés szerint parmezán



 Elkészítés:

 Előkészítem az alapanyagokat. Mivel mirelit  tenger gyümölcsét használok, már korábban kiolvasztottam, hogy folyamatosan tudjak dolgozni. A fokhagyma gerezdeket megtisztítom, vékony csíkokra vágom, majd a konzervek felbontása után egy serpenyőbe olíva olajat hevítek, ebbe kerülnek a fokhagymák, megsózom, és pár percnyi forgatás után hozzáadom a két doboz paradicsomot, 1 tk cukrot, persze ez attól függ, hogy mennyire savas a paradicsomom.  Ettől a pillanattól kezdve jó 10 percre magára hagyom, had puhuljon. Közepes lángon dolgozom, mert a paradicsom a túlzott hevítéstől kifröcskölhet, és el szeretném kerülni a bajt. Addig felteszem a tésztához a főző levet, melyet  forráskor bőségesen megsózok / 1 kanál /. A forrásban lévő vízbe óvatosan beleborítom a tésztát, majd lefedem, és közepes lángon 8-10 percig főzöm. Közben figyelem, nehogy túlságosan megpuhuljon, hiszen még az öblítés alatt is puhul a tészta.


Megkóstolom a ragut, beleszórom a szárított bazsalikomot, hozzáadom a lecsepegtetett tenger gyümölcsét / ki is nyomkodom egy kicsit/, ekkor már szinte csak összeforgatom, mert szeretném, ha a finom kis darabok puhák maradnának a raguban. A friss bazsalikom, petrezselyem levelekkel megszórom, és már jöhet a leöblített al dente tészta:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése