A karácsonyi készülődés elmaradhatatlan édessége a gyümölcs kenyér. Addig, amíg ezt a fajtát meg nem kóstoltam, addig felejthető dolognak számított nálam a gyümölcs kenyér. Pedig ez mennyei! A húgomtól kaptam a receptet, ő igaz háziasszonynak számít, van mit tanulnom tőle!
Az igaz, hogy költséges, de úgy gondolom, hogy lényegesen kevesebbet fogyasztunk egy alkalommal, mint a hagyományos fajtából.
Ajándéknak is kitűnő! Én így csomagoltam.
Hozzávalók: 2 db 33 cm őzgerinc forma
- 10 dkg kandírozott narancs vagy citrom héja
- 12,5 mogyoró egészben
- 10 dkg meggy / ha kihagyod, akkor más mag mehet helyette/
- 15 dkg aszalt szilva, barack, áfonya,füge vagy bármi
- 10 dkg csokoládé pasztilla
- 5 dkg mandula
- 5 dkg napraforgó mag
- 5 dkg szezám, vagy még bármelyik magból 5 dkg, pl valamilyen dió
- 4 dkg zabliszt 3, 5 zabpehellyel keverve
- 3 db tojás ha kicsi , akkor inkább négy
- 12 dkg szőlőcukor vagy méz
- 1 kk sütőpor
- 2-3 ek rum, ha valaki szereti, én nem teszek bele
- 1/2 kk őrölt fahéj
ELKÉSZÍTÉS:
Egy nagyobb tálban a zabliszttel összekeverem a pelyhet, a sütőport, fahéjat, a cukrot, tojást, majd jöhetnek a magok és az aszalványok.
Elkezdem az aszalványokat összevágni, de előbb mindet leöblítem, hogy a külsején lévő anyag eltávozzon, és egy picit így fel is lazuljon!!
A mogyorót egészben adom hozzá, a csokoládét elhagyhatnám, mert így igazán a reformiság megkérdőjelezhető, de én imádom benne a keserű ízt.
Ha előre tudom, hogy egy hét is el fog telni mire elfogy, akkor a meggyet nem teszem bele, mert attól könnyen megpenészedhet!!
Kivajazott, vagy kibélelt sütőformába 2 felé adagolom a masszát. Sütéskor meg fog emelkedni a tészta.
A sütőben egymás mellett sütöm meg őket, kb. 170 fokon, 35-40 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése