2014. március 21., péntek

Reform gyümölcs kenyér



A karácsonyi készülődés elmaradhatatlan édessége a gyümölcs kenyér. Addig, amíg ezt a fajtát meg nem kóstoltam, addig felejthető dolognak számított nálam a gyümölcs kenyér. Pedig ez mennyei! A húgomtól kaptam a receptet, ő igaz háziasszonynak számít, van mit tanulnom tőle!
Az igaz, hogy költséges, de úgy gondolom, hogy lényegesen kevesebbet fogyasztunk egy alkalommal, mint a hagyományos fajtából.


  
Ajándéknak is kitűnő!  Én így csomagoltam.

Hozzávalók: 2 db 33 cm őzgerinc forma

  • 10 dkg kandírozott narancs vagy citrom héja
  • 12,5 mogyoró egészben
  • 10 dkg meggy / ha kihagyod, akkor más mag mehet helyette/
  • 15 dkg aszalt szilva, barack, áfonya,füge vagy bármi
  • 10 dkg csokoládé pasztilla
  •   5 dkg mandula
  •   5 dkg napraforgó mag 
  •   5 dkg szezám, vagy még bármelyik magból 5 dkg, pl valamilyen dió
  •   4 dkg zabliszt 3, 5 zabpehellyel keverve
  •   3 db tojás ha kicsi , akkor inkább négy 
  •  12 dkg szőlőcukor vagy méz
  • 1 kk sütőpor 
  • 2-3 ek rum, ha valaki szereti, én nem teszek bele 
  • 1/2 kk őrölt fahéj


ELKÉSZÍTÉS:

Egy nagyobb tálban a zabliszttel összekeverem a pelyhet, a sütőport, fahéjat, a cukrot, tojást, majd jöhetnek a magok és az aszalványok.
Elkezdem az aszalványokat összevágni, de előbb mindet leöblítem, hogy a külsején lévő anyag eltávozzon, és egy picit így fel is lazuljon!!
A mogyorót egészben adom hozzá, a csokoládét elhagyhatnám, mert így igazán a reformiság megkérdőjelezhető, de én imádom benne a keserű ízt.

Ha előre tudom, hogy egy hét is el fog telni mire elfogy, akkor a meggyet nem teszem bele, mert attól könnyen megpenészedhet!! 

Kivajazott, vagy kibélelt sütőformába 2 felé adagolom a masszát. Sütéskor meg fog emelkedni a tészta.
A sütőben egymás mellett sütöm meg őket, kb. 170 fokon, 35-40 percig.



Jól látszanak a mogyoró szemek, mert hiszen az egyik elmaradhatatlan összetevője a gyümölcskenyérnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése