2013. október 19., szombat

Tárkonyos húsgombóc leves



A régi időkben a tárkony mindennapos használatban volt, de mára kicsit háttérbe szorult a konyhai felhasználása, de az erdélyi és a francia konyha mai napig egyik legnépszerűbb fűszere maradt. Finom, különleges fűszer! Gazdag levesekbe, sültekhez, ecetbe, ajánlom használni. Őrölt és morzsolt változata kapható a boltokban, de a piacon  is fel-fel tűnik a friss tárkony, tessék figyelni! Én általában frissen jutok hozzá, szárítom, ecetben tartósítom nagyobb részét, a kisebbik mennyiséget a képen kivehető leveles formában szárítva  tárolom. Érdemes próbálkozni vele, mert új színt vihet a konyhánkba!


Hozzávalók: 3-4 adag

A gombócokhoz:

  • 30 dkg darált hús
  •   1 teáskanálnyi a leveshez fonnyasztott hagymából, így sokkal ízletesebb lesz a gombócunk!
  •   1 db tojás 
  •   1 kk só
  •   1 csapott kk őrölt fekete bors
  •   1 csipet őrölt kömény 
  •   1 csipet összevágott petrezselyem, ha kéznél van

Leveshez:

  • 1 vöröshagyma, egy kevés a gombócba megy belőle, úgy válasszunk
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 db petrezselyem gyökér
  • 1 db zeller
  • 1 db zsenge karalábé
  • 1 db burgonya
  • 2 ek házi zsír, vagy olíva olaj 
  • só, bors ízlés szerint
  • 1/ 2 citrom leve, vagy tárkony ecet ízlés szerint
  • nagyobb csipet szárított tárkony, vagy 2-3 szárról lehúzott levelek, ha friss 
  • 2 dl tejszín a legvégén
Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítom, megmosom, majd hasábokra aprítom. Azért nem pici kockákra, mert szeretném, hogy ne vesszenek el a gombócok között. Először a vöröshagymát kezdem a felforrósított olajban fonnyasztani, ekkor megsózom, majd lassú lángon addig kavargatom, amíg  kezd puhulni, most egy teás kanálnyit félreteszek a gombócokhoz. Amikor ezzel megvagyok beleborítom az összes aprított hozzávalót a lábasba, és folytatom a párolást. Ilyenkor én  egy mokkás kanálnyi cukrot is szórok a zöldségekre, mert a tárkony nem egy édes  fűszer, és így lágyítok egy kicsit a levesen. Első alkalommal, ha gondolja hagyja el, vagy csak a végén adja hozzá, ha úgy érzi, hogy szükséges!
Eljutottam  a párolás végfokozatához, ekkor hozzáöntök legalább 2 liter forró vizet, később még pótolhatom, attól függően, hogy milyen sűrű leveset szeretnék tálalni. Liszt helyett a belefőzött 1 szem burgonya pépesítése lesz a sűrítmény, és természetesen a sűrű tejszín.
A levest borsozom, és tárkonnyal is megszórom, majd hagyom főni, addig elkészítem a gombócokat.
Egy tálba / kb. 1, 5 literes, hogy könnyen tudjam keverni a masszát/  borítom a darált húst, majd szépen sorjában hozzáadom a tojást, a fűszereket, és a végén korábban fonnyasztott vöröshagymát.
Ha szaporítani szeretném, mert időközben a társaság száma növekedett, akkor egy kis korpát, vagy tönköly morzsát, rizslisztet szórhatok egy fél maroknyit hozzá, de ekkor egy kevés vizet is adnék a masszához, hogy lágy maradjon. A gombóc masszából egyet / kb 1-1,5 dkg/ kikerekítek, beledobok a levesbe, mert szeretném tudni, hogy rendben mennének -e a dolgok, ha mindet beleborítanám főni! Amikor láthatóan megfőtt, akkor ezt az egy gombócot egy kis levessel kiveszem egy kis tálkába, majd pici hűlés után megkóstolom. Az ízek sokkal jobban kijönnek, ha langyosabb az étel. Amikor már sokadik alkalommal készítjük, erre nincs szükség!
A kóstolás után ízesítek, ha kell, és a többi gombócot is belefőzöm a levesbe. A legvégén óvatosan hozzáadom a tejszínt, majd amikor már lehúztam a tűzről a tárkony ecettel, citrommal ízesítem.
Vigyázzon , ne járjon így, mint én a képen, mert nekem láthatóan kicsit kicsapódott a tejszín! :-)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése