Imádom! A barátaim időről -időre kérik, hogy készítsek, mert ma már az ő kedvencük is.
Finomabb friss sóskából, de a mirelit is megfelel.
Én most Iglót vásároltam, így abból készítem.
Hozzávalók: 4-adag
- 50 dkg friss sóska, vagy 1 cs. mirelit
- 2-3 dkg vaj
- 1 csapott kk só
- 2-3 kanál szőlő cukor, vagy más édesítő
- 2 dkg aprított vöröshagyma
- 2 főtt tojás
- 1 dl sűrű tejszín
- 2 dl tej
- annyi víz, hogy jó sűrű maradjon
Elkészítés:
A mirelit sóskát először kiolvasztom, a frisset pedig jól átmosom, lecsöpögtetem.
A lábasba a vajat felolvasztom, majd az aprított vöröshagymát beleteszem, pici sóval párolt 1-2 percig, majd a sóskát hozzáadom. Ekkor még fél liter vizet öntök hozzá, lefedem, és hagyom főni.
Úgy fél óra elteltével hozzáadom a tejszínt, a tejet, majd összeturmixolom az egészet. Cukrozom, és ha még kell ízesítem. Legvégül a tetejére morzsolok egy kis vajat, hogy ne bőrösödjön be. Közben megfőztem a fejenként fél tojás, melyet összeaprítok, és külön egy kis tálkában helyezek az asztalra. Nem teszem bele a levesbe, mert akkor megkeményedik a tojás. Pici tejszínnel díszíthetem.
Aki nem szereti a tojást, az felejtse el, és ugyanúgy fogyaszthatja pirított kockával, vagy puffasztott kölessel, mint a többi krémlevest.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése