2013. augusztus 11., vasárnap

Grízes tészta házi barack lekvárral




Kész a barack lekvár, jöhet a grízes tészta! Pár napot azért késett a tészta kifőzése, de eljött a pillanat, neki vágok! Gyermek koromban sosem fogyasztottam édes tésztát, de ma már eszem belőle, sőt el is készítem, hiszen nem egy ördöngösség!

Hozzávalók:  5-6 adag

  •  6 dl búzadara
  •  2 ek olaj a pirításhoz
  •  8 dl víz
  •  1 kk só
  •  75 dkg metélt tészta
  •   só a főző vízbe
  •  barack lekvár ízlés szerint
  •  szőlőcukor, porcukor kedvedre 

 Elkészítés:

A főző vizet teszem fel először, mert annak idő kell. Második lépés a gríz megpirítása.
Egy legalább 2 literes lábasba kevés olajat öntök, majd belemérem a búzadarát / grízt/, kevés sót szórok rá, és közepes tűzön megpirítom. Forralok közben vizet a darához, majd amikor elkezd pirulni nem mozdulok mellőle, amikor világos barna felöntöm a forró vízzel, de vigyázok, nehogy megcsapjon a vízgőz, mert erősen munkálkodik ellenem! Miután legyőztem és át is kavartam a darát, rögtön letakarom, félreteszem, hagyom megduzzadni. Ehhez körülbelül 10 perc kell. A lekvárt kikavarom, ha keményebb lenne, a cukrot pedig simára töröm, hogy ne legyen csomós.
A tésztát a sós, lobogó vízbe helyezem, megkavarom, lefedem. Egy picit feljebb kapcsolom a fokozatot a tűzhelyen, hogy minél hamarabb megpuhuljon a tészta. Amikor már kellően lobog a víz, kicsit visszaveszem, mert nem akarom, hogy kifusson a fazékból.Főzés közben többször megkavarom a tésztát.Egy szálat megkóstolok, mert még roppanós, de  már lekapom a tűzhelyről, a vízben még 1-2 percig úgyis puhul. Leszűröm, majd pici sóval és egy kanál olajjal összekeverem.
Ezután már csak a darát kell felpuhítanom. Én kézzel morzsolom szét, és a tésztával óvatosan összekeverem.
Már lehet is tálalni. Ki-ki kedve szerint tehet rá lekvárt és cukrot, és házi lekvárral igazi desszert!  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése