2013. május 19., vasárnap

Almás lepény


 Ma tényleg gyorsan kell sütnöm-főznöm, mert a vásárban kicsit elment az idő!
Ezért döntök a finom almás lepény mellett, habár ilyenkor az almák már nincsenek a helyzet magaslatán, de azért kis citromlével feldobhatjuk a sütinket! Ne vigyük túlzásba, én sem teszem!

Hozzávalók: 23x 33 cm tepsihez

  • 15 dkg szitált fehér tönköly lisztet használok
  • 2 db tojás sárgája / házi /
  • 7,5 dkg mangalica zsír, vagy más zsiradék
  • 7,5 cukor / én szőlőcukrot teszek most bele/
  • 1/2 dl tejföl
  • pici só
  • 2 db tojás sárgája / picit félreteszek a kenéshez a végére/
  • 1/2 csomag sütőpor / 6 g./
  • 6-7 db nagyobb alma lereszelve
  • 1 tk fahéj az almára
  • 2-3 ek cukor / ízlés szerint, és alma fajtától függően / , szintén az almára

Elkészítés:

Először az almát megmosom, eltávolítom a héját, majd lereszelem.
A tésztához a szoba hőmérsékletű hozzávalókat összekeverem, ha nem elég lágy a tésztám akkor még egy pici tejföllel lágyítom. Arra figyeljünk, hogy a gyúrásnál a kezünk hatására végig lágyul a tésztánk, mert olvad a cukor- Természetesen robot gépben is el lehetne készíteni, de én maradok a hagyományos kézi gyúrásnál.
A kész tésztát rúddá formálom, így könnyebb kettőbe vágni, majd 2 db sütőpapír között kinyújtom a tepsim nagyságára. Rögtön az egyiket papírostól bele is helyezem a tepsibe. A vajazott lisztezett, vagy morzsázott módszerrel is lehet dolgozni! A tepsiben megformálom a tésztát, ha nem passzolna.
Az almát erős kézzel kinyomkodom, és rögtön rá is osztom a tésztára, majd egyenletesen eligazgatom. Közben a sütőt bekapcsolom 180 fokra, hogy melegedjen.
A másik kinyújtott tészta lapot ráhelyezem, eligazgatom, majd megkenem a félretett tojás sárgájával. Villával megszurkálom a tetejét, hogy a gőz könnyebben útra tudjon kelni, és irány a sütő, megközelítőleg 30-35 percre.
Amikor kihűlt picit levágom a széleket, és tetszés szerint feldarabolom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése