2012. november 26., hétfő

Birsalma mézes dióval, birspürével, és mézzselével



Gyermekkori kedvencem, azért is mert gyermekkorom óta nem ettem, akkor viszont egy alkalommal határtalanul, így le is rendeztem egy időre az imádatom tárgyát. Gondolom, már eltelt annyi idő, hogy talán újra megpróbálhatom!
Ezen az idei őszön rendkívül jó minőségű birseket lehet vásárolni, igaz nem olcsó, mert kevés terem, de aki szereti legalább annak ajánlom ezt a receptet kipróbálásra.
A barátnőim szerint igazi kulináris élvezet volt!




Hozzávalók:  4 adaghoz 

  • 3 db birs
  • 4 dkg dió
  • 2-2,5  kanál méz
  • 1,5 kanál méz a birs krémhez
  • 2 kanálnyi finom növényi tejszín 
  • 4 szem meggy a díszítéshez
  • pár csepp méz

Elkészítés:

A birseket megmosom, hosszában félbevágom, eltávolítom a magházat. Az összes kemény részt kivágom, és egy tepsibe sorakoztatom őket. A fél birseket megcsurgatom mézzel, lefedem, és a sütőbe teszem, melyet 170 fokra előmelegítettem, de csak 150 fokon sütöm egy pár perc múlva.A tepsibe a birsek alá öntök egy kis vizet, hogy ne égjenek le a gyümölcsök, és a méz. Addig sütöm amíg meg nem puhulnak. Amikor megpuhultak betöltöm a mézes dió keverékkel, és még egy kicsit meglocsolom mézzel, ebből képződik a mézes zselé. Amikor kisültek a legszebb 4 darabot félreteszem, a másik kettőből készítem a krémet, ami nagyon egyszerű, csak összeturmixolom egy kis mézzel és tejszínnel. Ízlés szerint állítsák be az édességét. Azt tudni kell, hogy a birsalma imádja a mézet, hiszen olyan savanyú, hogy az már csuda! Ezért még a díszítéskor is meglocsolom egy kis mézzel.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése