2012. augusztus 19., vasárnap

Tintahal saláta


  

Nagyon régen nem készítettem ezt a salátát, éppen ezért gondolom, hogy itt az ideje!
Bébi tintahalakat vettem, jó sokat, és így meg is oldottam a délutáni elfoglaltságom! Több műveletes a tintahal tisztítása, ha frissen veszi az ember. A cél a fehér gumisnak mondható hús és a csápok különválasztása, illetve letisztítása. Jó alaposan megmossuk, eltávolítjuk a a fejrészt a testtől, majd minden hártyát, belsőrészt kiszedünk, különösen a vékony, szinte alig észrevehető gerincét húzzuk ki. Amikor mindezzel megvagyunk, akkor egy kevés ecetet csepegtetek a vízbe és egy kis sót és ebben hagyom állni a felhasználás előtt legalább egy fél órát, majd leszűröm. Éppen, hogy fűszerezem egy kis őrölt fehér borssal, pici sóval, friss citromlével. Innen már gyerekjáték




Hozzávalók: 2 adaghoz

  • 30 dkg tisztított tintahal / nagyon összeesik/
  •   5 ek olívaolaj 
  •   6 gerezd fokhagyma 
  •   1 db csili paprika
  •   1 kisebb citrom, vagy nagyobb fele
  •   a másik citrom fele a tintahal karikák fűszerezésére
  •   1 csipet őrölt fehér bors
  •   1 marék aprított petrezselyem 
  •   kevés frissen őrölt bors, én most színes borsot használok
  •   só / most Maldon sóm van, mert minden más elfogyott/
  •   2 nagy marék barna kenyér morzsa

Így néznek ki csápok megsütve!

Elkészítés:

Veszem a legnagyobb vas serpenyőmet, mert fontos, hogy minden csodásan megpiruljon!
Inkább két ütemben készítem, az a biztos. Először 3 evőkanál olíva olajat felhevítek, ebbe beledobom a csilit, a fokhagymát, a vékonyra szelt citrom karikákat. Fontos, hogy érintkezzenek a serpenyő aljával, mert itt kapják meg a színüket. Óvatosan kicsit igazítok rajtuk, amikor kell megfordítom őket, de a kavargatástól eltekintek. A citrom karikákat ki is veszem egy tányérra egy kis idő múlva, majd beledobom a kenyér morzsa felét, mindent összekeverek, még egy kis olajat öntök hozzá, a pirult morzsás fokhagymát is kiszedem, ezután megsütöm a másik felét. Már csak a felkarikázott tintahal következik, és ehhez tényleg forró serpenyő kell! Néhány pillanat és a tintahal karikák a csápokkal együtt elkezdenek összezsugorodni, és lassan kész is. Semmiképpen nem sütöm 2 percnél tovább, mert akkor gumiszerű ehetetlen valami lesz! A kész tintahalakra rádobom a kedvem szerinti mennyiségű petrezselymet, sót, borsot, majd visszaborítom rá a pirított morzsát, egy laza kavarás és tálalom. A citrom karikákat óvatosan keverem hozzá, vagy csak szinte díszítem vele, mert egyébként nagyon összetörnek.

   Ugye milyen szép színes, és középen a fej-lábak még mutatósabbá teszik a salátát!


Mondhatják, hogy a salátához salátát, de most tényleg ez van, és jó döntésnek bizonyul! A megmosott rucolára csak egy kis balzsamkrémet teszek, majd megszórom fekete szezámmal.



Elég sok  kép készült, de egyikről sem tudok lemondani!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és szép színes. De én a képen többek közt baby polipot, s tintahal karikákat látok.

    VálaszTörlés