2012. július 24., kedd

Harcsa bundában bazsalikomos paradicsommal



Egy ismerősöm jóvoltából tettem szert erre a friss szürke harcsára, elég ritka csemege nálunk, de ez most elég nagy , így többféle ételt is készítek belőle, kinek-kinek kedvére. Egészben van, szinte él, most erőt gyűjtök  egy kávé mellett, és azután nekifogok a feldolgozásának. Nem a legkedvesebb elfoglaltságom, de megéri, mert tényleg nem hasonlítható a boltban vásárolt, vagy netalán fagyasztott társaihoz!
Gyönyörű filék születnek belőle.
Ez  nem diétás recept, inkább ebédre készítsék, de természetesen a köret bármi más is lehet. Sokan fogyasztják a rántott ételeket tartárral, de én majd egy más alkalommal tartározom, de ígérem fogok, mégpedig házi recepttel.

Hozzávalók:  2 adaghoz

  • 4 szelet harcsa filé
  • 1 db finom házi tojás, ha elég nagy a tojás, éppen elég lesz
  • 2 ek. Dr.* Kalmár fehér tönköly liszt
  • 4 ek. Dr.* Kalmár zsemlemorzsa, természetesen más fajta is megfelel, pl. maradék száraz kenyérből készült
  • kevés só
  • pár csepp friss citromlé

sütés:

3 dl étolaj


Elkészítés:

A filéket lesózom, aki kedveli borsot is tehet rá. Én inkább pár csepp friss citromlét csepegtetek a szeletekre. Előkészítem a bundázáshoz a kellékeket a felhasználási sorrendben: Liszt, tojás, ezt sózom és habosra verem egy villával, majd a zsemlemorzsa következik. Liszt: lehet sima fehér, teljes kiőrlésű, zabpehely, csicseriborsó, de bármilyen más liszt megteszi. A zsemlemorzsával ugyanez a helyzet: hagyományos, tönköly, házi készítésű, de búzacsíra pehely+korpa is tökéletesen fed.
Szép sorjában beleforgatom a szeleteket a lisztbe, tojásba, morzsába, de csak óvatosan, nem nyomkodom nagyon rá a panírt, mert akkor száraz lesz. Csak éppen, hogy hozzáérek.
Dobom is a serpenyőben felforrósított olajba. Fontos, hogy az olaj forró legyen, egy ici-pici  morzsát beleszórok, és ha hirtelen felcsap, akkor biztosan mehetnek bele a szeletek is, ezután közepes lángra levesztem.
Gyorsan megsülnek, a szép barna szín elérésekor megfordítom, és hagyom a másik oldalt is ugyanígy.
Amikor megsült papír törlőre helyezem, hogy a maradék zsiradékot felitassam.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése