2015. július 5., vasárnap

Sárgabarackos -mascarpones piskóta kehelyben, szezámos grillázzsal

 





Itt a nyár, de azért az édességek népszerűsége töretlen, csak kis módosítások kellenek, hogy könnyebb, frissebb, nyári ízeket készítsünk, és akkor a siker elkerülhetetlen!
Talán ez a mascarpones változat is egy ilyen lehet, kipróbálás után bizton felvehető a recept gyűjteményetekbe!
Szeretettel ajánlom!




Hozzávalók: kb. 6 adag

  •  50 dkg mascarpone 
  •  3-4 dl hab tejszín 
  •  8 ek cukor, de ízlés szerint ízesíthető, én kevésbé édesen kedvelem
  •  3-4 db citrom leve+ 2 cl víz , és 1 citrom reszelt héja
  •  kb 30 dkg babapiskóta
  •  50 dkg sárgabarack / ízlés szerint növelhető, vagy csökkenthető a mennyiség

Díszítéshez:

 2 ek szezámmag
 2 ek nádcukor / kristály /
 1 dl cukrozott tejszín habbá verve


 

Elkészítés:

Először megmosom a citromokat, majd lereszelem a héjukat, kb. 1 citrom héját félre teszem, a többit lefagyasztom, jó lesz más alkalommal.  Egy 16x 20 cm-es edénybe 2 sorba fogom lerakni a babapiskótát és a krémet.
A mascarponekrémet egy mélyebb edénybe kikanalazom, azért kell mélyebb, hogy megkíméljem magam a kicsapódó krémtől, mert sajnos nem a számba kerülne! Hozzáadok 8 ek szőlőcukrot, vagy 6-8 ek porcukrot, és ezzel összeelegyítem. Ne használjunk gépet, mert akkor nagyon folyós lesz az állaga a krémünknek. Beleszórom a citromhéját, majd a felvert tejszínhabot, Óvatosan ismét átkeverem! A tejszínt korábban egy kevés időre a mélyhűtőbe tettem, hogy kellően hideg legyen, mert így szebb lesz a hab!
A sárgabarackot is megmosom, meghámozom, majd 1 barackot kb 8 cikkelyre vágok.
Innen már indulhat az összerakása a süteménynek.

1. lépés - a babapiskótákat a citromlébe forgatom, de gyorsan dolgozok, hogy ne vegyen fel túl sok citromlét, majd egy sort lerakok az edényben.
2. lépés - a kikevert krém harmadát egyenletesen rákenem
3. lépés-  a sárgabarack felét arányosan elosztom a krémen
4. lépés-  újra citromos piskóta következik
5. lépés-  sárgabarack
6. lépés - a maradék krém

A hűtőszekrénybe helyezem pár órára  /  5-6 /, hogy összeérjenek az ízek.
Fogyasztáskor a választott poharakba tálalom, majd megszórom a pirított szezámmal.


A pirított szezám elkészítése:

Egy kisebb teflon serpenyőben a szezámot megpirítom, amikor szépen kezd barnulni belekeverek 2 ek nád cukrot, majd jól alapos kevergetés mellett összeolvasztom, de nem égetem meg! A lényeg, hogy ne álljon össze!








2 megjegyzés:

  1. mennyire jól néz ki, és barackkal. de itt a szezon. most kell lekvárt is főzni. a receptet már kinéztem :) http://glurl.co/barackos , küldöm aki még előtte van

    VálaszTörlés
  2. Igen, lassan lesz lekvárnak való is. Köszi, meg fogom nézni a receptet!

    VálaszTörlés