Barátnőm, egy pár hónappal ezelőtt bevásárolt marhahúsból, és már jó ideje noszogat, hogy kezdjünk vele valamit. A leghamarabb a húslevesnek való fogyott el, karácsonyra tatárt készítettem , de ez a színhús maradt, maradt, így most nekiállok, hogy egy kis könnyű pörköltet készítsek. Tarhonyát is adott hozzá. A birsalma befőtt az én ötletem, mert annak is kopnia kell a kamrából.
Hozzávalók: 4-5 adaghoz
- 1 kg marhahús
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tv paprika
- 1 db paradicsom, vagy paradicsompüré
- 2 ek zsiradék
- só és őrölt fekete bors
- 1 ek paprikakrém / én házit használok /
- 1 hegyes erős
- 50 dkg tarhonya
- 1 ek zsiradék a tarhonya pirításához
- 1 kis fej aprított vöröshagyma
- 1 tk só
Elkészítés:
A megtisztított vöröshagymát és fokhagymát apróra vágom, a tv paprikával szintén ezt teszem, a hegyes erőset egészben teszem majd bele.A marhahúst, a kés megélezése után egyforma apró kockákra vágom. Amikor ezzel is megvagyok, akkor egy lábasban felhevítem a zsiradékot, ebben megpárolom a hagymát, paprikát, paradicsomot,és mert igényli, így egy pici vizet is adok hozzá. Sózom, borsozom. Amikor finom, áttetszőre puhult a zöldség, akkor hozzáadom a húst, összekeverem, és hideg vízzel felöntöm, de óvatosan, csak annyit, hogy éppen elfedje, mert jó sűrű szaftos étel a vég cél, és nem leves. A hús elég sok vizet enged ki magából. Majd elfelejtettem! Most jön a házi paprikakrémem hozzáadása! Imádom használni! Fedő, és közepes lángon legalább 2 órát főzöm.
Ettől a pillanattól fogva csak időnként nézek rá, nehogy leégjen.
Közben van időm a tarhonyát elkészíteni. Egy lábasba zsiradékot teszek, felforrósítom, majd a tarhonyát egy mércés pohárba öntöm, és csak azután borítom a lábasba, hogy megpirítsam. A mérce azért kell, mert dupla mennyiségű forró vizet adok hozzá, amikor szépen megpirult, ettől éppen tökéletesre fog dagadni. Amikor megpirult, akkor adom hozzá a sót, és az aprított vöröshagymát. Fedő alatt készre párolom. Amikor elfőtte a levét, akkor lehúzom a tűzről, pihentetem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése