2013. augusztus 12., hétfő

Zöldborsóleves

                                       

Imádom a zöldborsó levest, ezt a tipikus magyar leves,de csak zsenge borsóval készítsük, ha nem akarunk csalódni! A legjobb friss borsóból elkészíteni, ha vannak gyerekek akkor tökéletes csapat építő elfoglaltság lehet, de ez esetben ajánlom, hogy 20 dkg  pluszt vásároljanak! A jó borsóleves a zsenge borsón kívül a friss répán, gyökéren, és a petrezselyemzöldön múlik, én mindből jó sokat használok.

Hozzávalók: 4-5 adag

  • 60 dkg héjas borsó, vagy 40 dkg kifejtett
  • 1 cs. petrezselyem zöld
  • 2 db répa
  • 2 szál nem túl nagy petrezselyem gyökér
  • pici darab zeller gumó, ha van kéznél, de el is hagyható
  • kis fej vöröshagyma , 3 dkg aprítva
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 2 ek zsiradék / olaj, zsír, ki kit használ/
  • só, bors az ízesítéshez
  • 1 tk cukor
  • ha van pici paradicsom, paprika nem árthat, de elhagyható

Elkészítés:

A  borsót kifejtem, a zöldségeket megtisztítom, majd mosás után összeaprítom őket. A zöldségeket kis vékony darabokra vágom, hogy a zöldborsóval egyszerre puhuljanak meg.
Az olajat egy kb. 3-4 literes fazékban felforrósítom, majd beleteszem az összeaprított vöröshagymát, pici fokhagymát, pár pillanat kavargatás után a többi hozzáadom a többi zöldséget is. Közepesnél kicsit alacsonyabb fokozaton hagyom párolódni a zöldségeket, mert szeretem, amikor összeérnek az ízek. A cukrot, sót is ilyenkor adom hozzá. Sűrűn kavargatom, hogy ne égjen le, de ha fenyeget a leégés veszélye,egy hajszál vízzel elhárítom, de hangsúlyozom, egy hajszálról van szó, mert a répa imádja a zsiradékot, és így adja ki legjobban a szín, és az illat anyagokat magából!
Amikor megpárolódtak a zöldségek, akkor felöntöm  meleg vízzel, ez legalább 2 liter, lefedem , és hagyom főni a levest.
A mi családunk a zöldborsó levest  leves betét nélkül fogyasztja, de általában apróra szaggatott galuskával a legnépszerűbb . Ehhez a mennyiséghez 1 tojást ütök fel, egy csipet sóval ízesítem, majd annyi liszttel dolgozom össze amennyit felvesz. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény. A galuskát mindig külön főzöm ki, így finomabb. Tudom, hogy több munka, energia, és eszköz igény, de megéri!! Lobogó sós vízbe / 1,5 liter/ pici galuskákat  szaggatok, majd lefedve hagyom felforrni. Mielőtt kifutna a főzőlé, megkavargatom, és leveszem a tűzről, szűröm, és öblítem. Így külön hozzáadva a leveshez sokkal finomabb marad a galuska. Amikor leszűröm hajszál sót, és olajat mindig teszek a galuskára. Az a véleményem, hogy akkor tökéletes a galuska, ha így minden feltét nélkül fogyasztva is finom!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése