2012. szeptember 28., péntek

Zöldségfasírt



A vegetáriánusok egyik legnépszerűbb fogása, amit én is imádok készíteni és enni is!
Nem bonyolult, csak kicsit munkaigényes, a zöldségek előkészítése miatt.
Min él több zöldség van benne szerintem annál finomabb, de mindig legyen benne olyan zöldség, amiben van egy kis keményítő.

Hozzávalók: 

  • 1 db cukkini, vagy zsenge tök, sütőtök is lehet, ha ősszel-télen készítjük
  • 1 db répa
  • 1 db vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma, ki mennyire szereti
  • 1 maréknyi valamilyen káposzta féle / fehér, kínai kel, vagy kelkáposzta/
  • 2 szem héjában főtt burgonya
  • 1-2 kanál főtt lencse, sárgaborsó, vagy bab is mehet bele, ha van kéznél
  • 1 kevés snidling, petrezselyem, ami van
  • 1 db tojás
  • őrölt fekete bors
  • kevés curryt és római köményt is teszek bele 
  • egy maréknyi tönköly korpa, búzacsíra, vagy zabpehely, bármi, amit szeret használni, azért, hogy összefogja a zöldségeket, de minél kevesebb annál jobb.

Elkészítés:

A zöldségeket mosom, lereszelem / nem a legapróbb fokon/, majd megsózom és félreteszem, hogy kiengedje a vizet magából.
Ez kb.20-25 perc. Azután nagyon erősen kicsavarom a zöldségeket, minél kevesebb víz marad benne annál kevesebb gabonaféle kell hozzá.
Szinte minden alkalommal egy kicsit más az összetétele a fasírtnak, mert ami van otthon általában azt használom, de a legjobban a cukkinit, tököt, répát szeretem benne.
A kicsavart zöldségekhez hozzáadom a tojást, a fűszereket, majd amikor összegyúrta, és látom az állagát, csak akkor a gabonát, ami megfogja egy kicsit. Van aki zsemlemorzsát tesz bele.
Amikor megvan a lágy masszám, akkor megkóstolom, hogy megfelelő -e az íze, és készítek egy próba sütést, hogy lássam nem esik-e szét. Felmarkolom az egyik tenyerembe, majd gyorsan meghempergetem egy kis búzacsírában, vagy zsemlemorzsában, és a forró, kevés olajjal felmelegített serpenyőben megsütöm. Nekem van egy kicsi, 1 darabos serpenyőm, abban sütöm, így nem ég egyszerre az egész zsiradékom.
Közepes lángon sütöm, és nem kell, hogy ellepje a szír, vagy olaj, hagyom, hogy szépen összeszüljön az egyik oldal, és csak akkor fordítom meg egy lapáttal.
Kéztörlő papírral ellátott tálcára szedem, hogy a maradék felesleges zsiradékot is eltüntessem.
Szívesen fogyasztjuk spenóttal, salátával, burgonyapürével, és sorolhatnám.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése